Ik ben Ingrid van der Pasch. Vrouw, echtgenote, moeder van een zoon en dochter. Wonend in Liempde. In 2021 afgestudeerd als holistisch psychosociaal therapeut en daarnaast ben ik al ruim dertig jaar pedagogisch medewerker in de peuteropvang. Kinderen laten zo mooi zien wat ze nodig hebben, ze spiegelen ons. En wij als volwassenen (ouders, pedagogisch medewerkers) worden daarin weer getriggerd om te voelen wat er bij ons zelf wordt geraakt. Kinderen weten zo goed wat ze nodig hebben en geven zo mooi aan als iets niet oké voelt. En dan blijft de vraag: kunnen wij, als volwassenen zien wat dat is en ze geven waar hun behoefte aanhebben? Ik geniet graag van de natuur tijdens het fietsen of wandelen. Lekker creatief bezig zijn. Ik dans regelmatig (Nia) en durf me daar vrij te voelen om te bewegen op mijn manier.

Ik vroeg me al een tijdje af waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed. In bepaalde situaties voelde ik de pijn vanbinnen, de angst om stappen te zetten, de angst om mezelf te laten horen en steeds proberen alles perfect te doen. Steeds weer klaar te staan voor anderen. En mijn behoeften kwamen dan als laatste, waardoor ik in 2007 flink in de problemen ben gekomen. Mijn hart gaf een teken dat het pijn had en gehoord wilde worden. Ik ben op onderzoek uitgegaan waarom juist mijn hart pijn had. Wat wilde het vertellen.

In 2016 ben ik bij Wielwerkopleidingen terecht gekomen. Een erkende opleiding voor een holistische psychosociale therapeutische benadering. Daar ben ik op zoek gegaan naar de werkelijke pijn van mijn hart. Het wegstoppen van mijn emoties, het wegstoppen van mijn behoeften en reageren in situaties vanuit oude overtuigingen. Het was een fijne en mooie ontdekkingstocht. Een fietstocht met hoge bergen en diepe dalen, soms met de wind op kop en dan weer de wind mee. Ik heb ten diepste mogen voelen welke behoeften ik steeds probeer te vervullen. Het heeft me rust en vertrouwen gegeven.


Ik heb mogen ervaren dat als je naar je hart durft te luisteren wat er dan aan heling kan ontstaan. Ik ben ervan overtuigd dat er vele mensen met mij zijn die hartpijn hebben, omdat ze hun hartsverlangen niet durven te volgen. Mijn onderzoek scriptie ging dan over perfectionisme en wat de meerwaarde is om de moed te hebben om imperfect te mogen zijn en daardoor je hartsverlangen te kunnen volgen.

Tijdens deze opleiding heb ik mogen ontdekken uit welke behoeften ik reageer en wat mijn behoeften dan zijn. Ik weet uit eigen ervaring hoe het voelt als je hartsverlangen nauwelijks durft te volgen en wat de gevolgen kunnen zijn. Ik heb mogen ervaren hoe het is als je hart het verdriet en pijn kan loslaten. De liefde voor jezelf te mogen ervaren en die liefde jezelf te mogen geven. En hoe mooi is het dan dat die liefde weer kunt delen. En ik gun het jou ook dat je vanuit je diepste hartsverlangen mag gaan leven. Het is je recht in jouw leven.

Het luisteren naar jou met mijn hele hart, om jouw hart te helpen openen om die zelfliefde binnen te kunnen laten. Ik begeleid je bij dit proces en samen gaan we onderzoeken waar de werkelijke, diepste pijn zit. Uit welke behoeften je dingen doet, zoals je ze doet. Inzicht krijgen in je denken, in je acties, in je emoties en inzicht krijgen wat je lichaam je probeert te vertellen.